Deze 6 dingen wil je weten vóórdat je zzp’er wordt in de kinderopvang!

Ondernemer worden binnen de kinderopvang als pedagogisch medewerker is voor steeds meer mensen een droom en ‘logische’ stap. Want je gaat voor hetzelfde werk (veel) méér verdienen, toch? Deze blog is geschreven om hier helderheid in te bieden zodat jij kunt afwegen of dit passend is voor jou op dit moment in jouw (werk)leven. Deze 6 dingen wil je weten vóórdat je zzp’er wordt!

Als ondernemer krijg je dubbel zoveel verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid zit hem in jouw administratie nauwkeurig en accuraat bijhouden. Investeren in een goede boekhouder is daarbij geen overbodig luxe. Daarnaast is een programma als Money Bird of E-boekhouden ook erg handig. TIP: overleg even met jouw boekhouder welk programma voor hem/haar het meest prettig is om in te werken. Daarnaast ligt jouw verantwoordelijkheid in het vinden van meerdere opdrachtgevers, minimaal drie. Lees hier de criteria die de KvK stelt.

Opdrachtgevers

Het is belangrijk dat jij meerdere opdrachtgevers vind die jou werk kunnen bieden. Bij elkaar moet dit voldoen aan minimaal 1225 uur op boekjaarbasis om voor de belastingdienst ondernemer te zijn. Dit houdt in van januari tot december, óók als jij je pas op 3 mei of 7 augustus inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Eén opdrachtgever heb jij al gevonden: dat kunnen wij, Flexleidster voor jou zijn. Door middel van een oriënterend gesprek op ons kantoor in Leusden ontdekken we of jij passend bent in onze zzp-pool.

Denk jij, laat mij alsjeblieft de voordelen van ZZP’er ervaren, maar nu nog even niet de stap maken naar zzp’er? Kom dan eens een tijdje flexwerken, hierdoor groei jij rustig naar het ondernemerschap toe.

Omzet, kosten en ROI

Het zal vast geen verrassing zijn dat je kosten maakt als ondernemer. Deze kosten moeten zich natuurlijk terugbetalen doordat jij op zzp-basis werkt. Hoeveel kosten jij maakt is verschillend voor elke ondernemer.

Ben jij alleen pedagogisch medewerker (als zzp’er), dan werk jij uurtje factuurtje en is het een deel sommetje hoeveel uren jij verplicht bent te maken volgens de KOR regeling in combinatie met jouw uurtarief.

Klik op de link om te lezen wat de KOR-regeling precies inhoudt à Hierbij een voorbeeld: jouw uurtarief is bijvoorbeeld €35,00 incl. btw – minimale omzet is €20.000. Als we dit gaan delen €20.000 / €35,00 is 572 uur. Je werkt, als je op het kinderdagverblijf staat, gemiddeld 8 uur op een dag. 572 uur gedeeld door 8 uur = 71,5 dag werken in een jaar wat neerkomt op zo’n 6 dagen in de maand. (Werk jij méér dan dit en is je omzet dus hoger? Dan geldt de KOR-regeling niet meer).

Let op: jouw omzetdoel is dan behaald alleen het minimaal aantal uren van 1225 nog niet! Je mag je administratie bijvoorbeeld meetellen als uren. Lees hier alles over de KOR-regeling. Verricht jij met jouw huidige bedrijf ook andere opdrachten dan kun jij per opdracht een bepaald tarief vragen. Hierdoor haal je sneller jouw omzet doelen die van belang zijn voor de belastingdienst.

Dé vraag van het jaar: BTW plichtig?

Wij hebben in 2020 een aantal meest gestelde vragen opgemerkt één van die vragen is: ben je Btw-plichtig als je zzp’er bent in de kinderopvang? Het antwoord hierop is JA. Dus ook als je alléén op de BSO werkt? JA. Wees je hier dus bewust van. Zie hier wat de belastingdienst erover zegt. LET OP: werk jij 1225 én is jouw omzet minder dan €20.000,00 dan val jij het eerst jaar (tot maximaal jaar 3) waarschijnlijk onder de bovengenoemde KOR-regeling. Dit houd o.a. in dat jij géén btw hoeft te heffen zolang jij onder deze regeling valt. Verdiep je dus goed in deze materie.

Let op: je mag geen btw aftrekken als je gebruik maakt van de nieuwe kleine ondernemersregeling: de KOR.

Voordelen van ZZP’er zijn?

Uiteindelijk, als je het goed in de vingers hebt, dan kun jij daadwerkelijk méér verdienen dan in loondienst. Hierbij is het van belang dat je alles dus goed op orde hebt. Wist je dat het uitkeren van loon aan jezelf uit jouw onderneming ook ‘geld kost’? Wat we hiermee bedoelen is: als ondernemer geef jij zelf inkomstenbelasting aan. Lees bij JORT hoe dit werkt.

Verder: je bent eigen baas! Jij bepaald dus hoeveel je werkt en wanneer. Je hebt méér zeggenschap. Daarnaast kun je het als groot voordeel zien dat jij meer afwisseling kunt aanbrengen in jouw werk doordat jij op allerlei kinderdagverblijven aan de slag kunt gaan. Tot slot kun jij, mocht dit passend zijn, uiteindelijk medewerkers aannemen binnen jouw bedrijf en jouw bedrijf gaan opschalen.

Zakelijke kilometers

Alsof alle bovenstaande cijfertjes nog niet genoeg waren is het belangrijk om jouw zakelijke kilometers goed bij te houden. Als zzp’er bij Flexleidster werk je overal en nergens. Je maakt dus letterlijk heel wat kilometers. Jij kunt deze gereden kilometers afschrijven op jouw zaak. Hoe dat verder zit lees je hier.

Conclusie?

Deze 6 dingen wil je weten vóórdat je zzp’er wordt in de kinderopvang! Als dit je enthousiast maakt en je een YES-gevoel krijgt, dan kan ondernemen zeker iets voor jou zijn! Zoals we al hebben genoemd in de tweede alinea kunnen wij, Flexleidster wellicht jouw eerste opdrachtgever zijn. Je bent welkom voor een oriënterend gesprek om te kijken of je een geschikte match bent voor onze zzp-pool. Stuur jouw contactgegevens + ervaring (CV) dan naar werving@flexleidster.nl

Mocht je nog niet helemaal enthousiast zijn, neem er dan de tijd voor. Verdiep je rustig in alle criteria en stap bijvoorbeeld een keer naar een boekhouder die ervaring heeft met zzp’ers binnen de kinderopvang.

BELANGRIJK! Wil jij de voordelen van ZZP’er ervaren, maar nu nog even niet de stap maken naar zzp’er? Kom dan eens een tijdje flexwerken, hierdoor groei jij rustig naar het ondernemerschap toe.

**Alle bovengenoemde informatie is onder voorbehoud geschreven en gedeeld. Doe altijd nauwkeurig eigen onderzoek, laat je goed voorlichten door deskundigen en eventueel ook een goede jurist. Jij bent verantwoordelijk voor jouw keuzes en als ondernemer komt er een hoop (extra) verantwoordelijkheid bij kijken. Deze 6 dingen wil je weten vóórdat je zzp’er wordt en vergeet dus géén eigen research te doen.

Geen categorie